Skip to content

Wie wint de SolidariteitsTrofee?

Wie wint de SolidariteitsTrofee?

Elk jaar delen we de SolidariteitsTrofee uit aan een persoon, groep of organisatie die in het voorbije jaar in het oog sprong wegens hun inzet, hun solidariteit en hun warm hart. Wie wint, dat bepaal jij.

De stemming is afgelopen. De winnaars worden aangekondigd op onze nieuwjaarsreceptie.


In 2023 ging deze prijs naar SOS Scholen voor Scholen, een vzw die zich inzet om scholen getroffen door het noodlot (natuurrampen, branden, etc) te helpen. Hun blijvende inzet voor de scholen die door de overstromingen in Wallonië getroffen werden is een ware inspiratie.

Wie volgt hen dit jaar op? De genomineerden zijn als volgt:

Diepgang

Diepgang wil de Zelzaatse jongeren met elkaar verbinden, maatschappelijk ontwikkelen en dat door middel van sociaal-sportieve praktijken. Vanuit een verbonden jong Zelzate willen ze concrete signalen opvangen van en voor de jeugd. Alles onder het motto “Van en Voor Zelzate”. Concreet doen ze dit door het organiseren van maatschappelijke activiteiten zoals afval ophalen, meedraaien met de voedselbank, organiseren van een mars tegen zinloos geweld en pesten. Vanaf februari faciliteren ze gratis sportief buurtwerk voor de voltallige Zelzaatse jeugd. Dit zal telkens doorgaan op woensdagnamiddag van 14u-16u (2x in Zelzate-Oost, 2x in Zelzate-West).

Adviesraad dierenwelzijn Zelzate

De dierenwelzijnsraad beoogt een harmonieus samenleven in Zelzate waarbij een evenwicht bestaat tussen mens, dier en omgeving met respect voor ieders welzijn. Ze adviseren de gemeente over het gemeentelijk beleid betreffende dierenwelzijn. Tenslotte hebben ze een informatieve en sensibiliserende taak bij de bevolking. Zo hebben ze in 2023 loopbrugjes geplaatst aan het eiland van de gemeentelijke visvijver met hun werkgroep.

Menstruatieproject

Is een initiatief van verschillende partners waaronder VZW SAAMO, het gemeentebestuur, Sint-Laurens en Campus Go! Erasmus Zelzate. Ze bieden gratis maandverbanden en tampons aan in de toiletten van scholen en openbare gebouwen in Zelzate. Hierdoor is Zelzate de eerste gemeente in Vlaanderen die op haar grondgebied gratis menstruatieproducten aanbiedt!

Selsweet

"Selsweet is een bruisend en energiek optreden, georganiseerd door en voor jongeren in het hart van BOC Klein Rusland. In nauwe samenwerking met partners zoals SAAMO, Uit De Marge, de cultuurraad van Zelzate en LIMO, werd Selsweet tot leven gebracht. Selsweet is niet zomaar een optreden; het is een viering van jeugdig enthousiasme, creativiteit en gemeenschapszin. Dit evenement biedt niet alleen een podium voor getalenteerde artiesten, maar het weerspiegelt ook de kracht van samenwerking tussen jongeren en hun gemeenschap.