Een sociaal en zorgzaam Zelzate
Elk mens heeft recht op een menswaardig leven. Voeding, onderdak, onderwijs, zorg bij ziekte: dat zijn grondrechten die automatisch en onvoorwaardelijk gegarandeerd moeten zijn.
Onze verwezenlijkingen
- Geen besparingen, maar investeringen
- Puinhoop vorig bestuur opgeruimd
- Ambitieus sociaal herstelplan
- Waardevolle projecten dankzij samenwerking middenveld
- Extra investeringen in kinderopvang via aanmoedigingssubsidies.
- Breed onthaal via Sint-Jan Baptist en zorgpartners voor zorg- en hulpvragen
- Met de komst van een cultuurhuis op Zelzate-West hebben we voor VZW Lichtpunt ook een nieuwe ruimte voorzien om mensen in armoede te ondersteunen.
Meer achtergrondinformatie
Elk mens heeft recht op een menswaardig leven. Voeding, onderdak, onderwijs, zorg bij ziekte: dat zijn grondrechten die automatisch en onvoorwaardelijk gegarandeerd moeten zijn.
Op initiatief van de PVDA zijn we 50 jaar geleden al van start gegaan met Geneeskunde Voor het Volk. Ook in Zelzate is er een groepspraktijk waar duizenden Zelzatenaren genieten van gratis en kwaliteitsvolle geneeskunde via een forfaitair systeem. De groepspraktijk van GVHV is uitgebouwd tot een multidisciplinair gezondheidscentrum dat gratis kwaliteitsvolle geneeskunde en sociaal engagement verzekert. GVHV komt op voor het recht op toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen, ongeacht inkomen, achtergrond…
Als je de armoede wil aanpakken moet je voorbij de ‘eigen schuld, dikke bult’-logica van de rechtse partijen. Volgens die logica is het de schuld van de armen dat ze arm zijn. En dus moeten ze gecontroleerd en gesanctioneerd worden.
Voor ons is armoede een maatschappelijk probleem. Wij willen mensen versterken, door volop in te zetten op wonen, werk, gezondheid, onderwijs en ontplooiing. We zorgen ervoor dat de dienstverlening bereikbaar, begrijpelijk en behulpzaam is. En dat rechten automatisch worden toegekend. We garanderen het recht op wonen, en zorgen ervoor dat ook mensen in een kwetsbare positie een job hebben. Kortom: we bestrijden de armoede, niet de armen.
Geen besparingen, maar investeringen
Door het beleid van de Federale en Vlaamse regeringen gaat onze koopkracht achteruit. Met de PVDA hebben we in Zelzate wél geïnvesteerd in de koopkracht van onze inwoners. We hebben een halt toegeroepen aan de besparingspolitiek, en getoond dat het anders kan.
Puinhoop vorig bestuur opgeruimd
In 2019 kwamen we met de Toekomstcoalitie aan het roer van een gemeente die op het vlak van dienstverlening en sociaal beleid ernstig was uitgekleed. Tijdens de voorgaande legislatuur hebben we met de PVDA zes jaar lang gestreden tegen privatisering en uitverkoop. Wij staan voor een gemeente met sterke publieke diensten, want de zorg voor onze kwetsbare inwoners en gezinnen overlaten aan privé-spelers, levert slechtere dienstverlening en dure facturen op. En dat was precies wat gebeurd was met de vorige rechtse coalitie onder leiding van Frank Bruggeman: het sociale middenveld was zo goed als afwezig, sociale dienstverleners hadden Zelzate verlaten. Er was geen synergie, verbinding en overleg tussen de lokale welzijnspartners. Het OCMW was onderbemand en er ontbrak een visie op armoedebeleid. Er was geen Hoofd Maatschappelijk Werker (diensthoofd sociale zaken).
Ambitieus sociaal herstelplan
We hebben zelf het goede voorbeeld gegeven door te besparen op de politiek. Die middelen hebben we volledig geïnvesteerd in de strijd tegen kinderarmoede.
Onze sociale diensten staan dichter bij de mensen dankzij extra handen. Er zijn brugfiguren gekomen in de scholen.
We hebben het OCMW versterkt door extra sociaal assistenten aan te werven en een Hoofd Maatschappelijk Werker.
Wij zijn ook één van de enige gemeenten waarin facturen van de rusthuizen niet verhaald worden op de familie, en dat blijft een breekpunt voor ons.
Door nauw samen te werken met bestaande middenveldorganisaties hebben we veel extra middelen kunnen investeren in de strijd tegen armoede. Zowel financieel als op vlak van knowhow.
Waardevolle projecten dankzij samenwerking middenveld
We hebben een structurele inbedding van het middenveld gerealiseerd in Zelzate. Via SAAMO (nieuwe naam voor Samenlevingsopbouw) en Uit De Marge (Steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie) hebben we heel wat projecten kunnen realiseren zowel in Zelzate Oost als Zelzate West:
NEST: richt zich op buurtbewoners en jongeren in een kwetsbare maatschappelijke positie in Zelzate West.
Diepgang: uitbouw van een sociaal-sportieve praktijk waarbij we enerzijds de werking van KVV Zelzate verbreden en er de drempel verlagen voor een bredere doelgroep van moeilijk bereikbare jongeren, anderzijds ook een sociaal luik gericht op het klassieke jongerenpubliek van de voetbalclub: maatschappelijk engagement in de buurt (helpen in de wijken). Initiatiefnemer van de betoging tegen pesten en geweld na de geweldvideo’s.
Middenveld versterken:
Welzijnsoverleg, Welzijnstreffen (met CAW, gericht op 60 basiswerkers die in Zelzate actief zijn).
Lokaal Welzijnscentrum uitbouwen: richt zich heel breed op welzijn in Zelzate Oost (focus op gezondheid, grondrechten en mentale zorg).
Gezond wonen in Debbautshoek: gericht op de wijk zelf, maar heel breed. Enerzijds gericht op gezond wonen voor kwetsbare bewoners, anderzijds via participatief invullen en publiek maken van open ruimte (vergroening, ontmoeting, sport en beweging). Ook luik handelaarsoverleg (middenstand).
TRAVAK: gericht op emancipatorische activering van jongeren met een grote afstand tot de school en de arbeidsmarkt. Dit project was tegelijk de basis voor een sterk jeugdopbouwwerk in Zelzate en de springplank om ‘Diepgang’ te kunnen opstarten.
Kinderarmoedeproject: structurele aanpak en vroegdetectie van kinderarmoede via een werking gericht op alle scholen en alle leerkrachten in Zelzate met inzet van een brugfiguur. Via project menstruatiearmoede in scholen en openbare gebouwen in Zelzate (gratis menstruatieproducten) bereiken we veel jongeren. Het gevolg van dit project is ook het opzetten van een structureel onderwijsoverleg met alle scholen en vraag naar blijvende inzet van brugfiguren.
Overkophuis: gericht op jongeren met mentale problemen waarbij een halftijdse CAW-medewerker laagdrempelige psychologische ondersteuning biedt voor jongeren in ons jeugdontmoetingscentrum.
Extra investeringen in kinderopvang via aanmoedigingssubsidies.
Breed onthaal via Sint-Jan Baptist en zorgpartners voor zorg- en hulpvragen
Met de komst van een cultuurhuis op Zelzate-West hebben we voor VZW Lichtpunt ook een nieuwe ruimte voorzien om mensen in armoede te ondersteunen.
Wat wij willen
1. Een ambitieus armoedeplan
Meer info
- Extra middelen voor armoedeorganisaties en extra investeren in begeleiding naar werk.
- Uitbouw Sociaal Huis. Waarbij onze sociale diensten de regie nemen om dit samen met het middenveld te realiseren, met onder meer een ‘solidaire kruidenier’
- We sporen armoedeproblemen proactief op en kennen rechten automatisch toe.
- Kinderarmoede verder aanpakken via gratis maaltijden op de gemeenteschool.
- We zetten ons beleid verder om principieel geen deurwaarders en incassobureaus in te zetten bij mensen die aangemeld zijn bij het OCMW.
- Het leefloon is het laatste vangnet. We zetten in op taalondersteuning, werkbegeleiding en integrale coaching, niet op sanctionering.
- We eisen dat de uitgaven voor het leefloon volledig terugbetaald worden door de federale overheid. Zelzate werkt samen met andere steden en gemeenten om dit af te dwingen.
- Daarbij ondersteunen we ook de sociale eis om de aanvullende financiële steun verder uit te breiden tot de Europese armoedegrens.
2. Bevries de facturen van het rusthuis
Meer info
- Als eerste maatregel willen we onmiddellijk de facturen in het rusthuis bevriezen en op die manier een einde maken aan de alsmaar stijgende prijzen.
- Tekorten van bewoners van Zilverbos mogen niet verhaald worden op hun kinderen. Dit is een principiële eis van de PVDA. Zelzate is één van de weinige gemeenten waar er nog geen ‘onderhoudsplicht’ is. Kinderen draaien dus niet op voor de dure facturen van hun ouders die in het rusthuis zitten.
- Meer bejaardenwoningen met een objectief, duidelijk en transparant toewijssysteem, als alternatief voor dure commerciële serviceflats. De bejaardenwoningen in de Chalmetlaan zullen verkocht worden aan de Woonmaatschappij, die er zelf nieuwe betaalbare bejaardenwoningen op zal bouwen.
3. Verdubbel de plaatsen in de kinderopvang
Meer info
We verdubbelen het aantal plaatsen (nu 74, waarvan 39 openbaar) door opvanginitiatieven te stimuleren en te ondersteunen. We doen dit zowel door extra te investeren in publieke kinderopvang als door privé-initiatieven financieel te ondersteunen.
In de komende legislatuur voorzien we middelen voor de bouw van een nieuwe gemeenteschool. We willen daar ook extra opvangplaatsen voorzien en dit al meenemen in de bouwplannen.
4. Speciale aandacht voor onze ouderen
Meer info
- We bevriezen de facturen van het rusthuis.
- We werken aan een plan en ondersteunen projecten die vereenzaming van ouderen tegengaan.
- We investeren in een pendelbusje van het OCMW dat voorziet in vervoer tussen Oost en West en omgekeerd.
- De meeste ouderen willen het liefst thuis ouder worden. We moedigen inwoners tijdig aan tot het toegankelijker maken van hun woning en starten een (vrijwillige) klusjesdienst (kan ook via WijkWerken) aan huis voor ouderen en minder mobiele inwoners (= betaalbaar aanbod).