Netter, groener en klimaatvriendelijk
Zwerfvuil en sluikstorten zijn twee terechte bronnen van frustratie en leiden tot een negatieve sfeer en beeldvorming van de gemeente. Een goed anti zwerfvuil-en sluikstortbeleid vergt samenwerking van gemeente(diensten), IDM, Mooimakers, handelaars, verenigingen, scholen, burgers, organisaties, Propere Pioniers… kortom, de netheid van de gemeente is een zaak van ons allemaal.
Onze verwezenlijkingen
- Inzetten op sensibilisering, preventie én handhaving
- Een duurzame gemeente
Meer achtergrondinformatie
Inzetten op preventie én handhaving
Met de Toekomstcoalitie hebben we dan ook ingezet op een hele keten van maatregelen van preventie tot handhaving. Het plaatsen van ‘duo-vuilnisbakken’, het verkopen van zak-asbakjes, het toeleiden van verenigingen en scholen naar acties zoals ‘operatie proper’ en ‘proper nest’, het stimuleren van participatie met een heuse toename van het aantal ‘propere pioniers’.
Inzetten op sensibilisering in samenwerking met onze afvalintercommunale IDM, via ons magazine ZoZelzate en het toewerken naar doelgroepen zoals inburgeraars, scholieren en maatschappelijk kwetsbaren, hebben geleid tot correcter en bewuster afvalbeheer
Daarnaast hebben we via het handhavingsluik, door middel van gerichte en verdoken camera-inzet, de pakkans ook vergroot en leiden we sluikstorters en zwerfvuilplegers om naar een ‘bemiddelingsvoorstel’ voor herstelprestatie. Sluikstorters kunnen dan ingeschakeld worden in het opruimen van sluikstorten bij IDM of mensen die peuken op de grond gooien aanmanen om zakasbakjes te kopen.
Onder de leefbaarheid van onze gemeente horen ook inspanningen om onze CO2-uitstoot te verlagen, ons energieverbruik en verplaatsingen te verduurzamen en onze gemeente te vergroenen en te ontharden waar mogelijk. Daarnaast stimuleren we onze inwoners om spaarzaam om te springen met water en hebben we een toelagereglement voor aankoop van regentonnen in het leven geroepen.
Een duurzame gemeente
De zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen met burgerparticipatie, de warmtescans met de energiemobiel in verschillende wijken, met toeleiding en advies naar groepsaankopen voor isolatie en de studie naar de mogelijke uitkoppeling van restwarmte van Arcelor Mittal naar de gemeente, zijn maar enkele voorbeelden hoe we de afgelopen jaren onze inspanningen voor energie-besparing en verduurzaming hebben vormgegeven.
De Toekomstcoalitie heeft de afgelopen jaren ook 5.000 bomen aangeplant, zowel in samenwerking met instanties en gemeentelijke diensten als door middel van het wegschenken van 1000 (geboorte) bomen waarbij bewoners zelf bomen hebben aangeplant in hun tuin.
Wat wij willen
1. Samen tegen zwerfvuil en sluikstorten
Meer achtergrondinformatie
- Planmatige inzet van de zwerfvuilzuiger op centrumplaatsen en veegwagen op afroep
- Actiekaart opmaken van alle actoren die betrokken zijn in zwerf-en sluikstortbestrijding om inspanningen beter op elkaar af te stemmen.
- Een jaarlijkse werking opstarten met alle ‘Propere Pioniers’ om het hele Zelzaatse grondgebied te bestrijken en meer ‘sociale controle’ mogelijk te maken.
- Gedrags-en mentaliteitsverandering bij burgers stimuleren dankzij goede communicatie, sensibilisering en voorlichting op maat van doelgroepen.
- Bij handhaving inwoners nog meer vatten in bemiddelingstrajecten met herstelprestaties zoals het mee inschakelen bij opruim van zwerfvuil en sluikstorten.
- Het verder uitvoeren en uitwerken van alle acties ( van preventie tot handhaving ) die tot stand zijn gekomen in de visietekst zwerfvuil-en sluikstortbestrijding met jaarlijkse evaluatie en bijsturing.
- We blijven ijveren voor een statiegeldsysteem voor blikjes en plastics bij de Vlaamse regering.
- We behouden het systeem van 500 kg gratis afval per gezin op het recyclagepark.
2. Naar een klimaatrobuust en milieuvriendelijk Zelzate
Meer achtergrondinformatie
- Woon-en energieloket ‘Wooneco’ in het SAC en Lokaal dienstencentrum De Kastanje meer promoten om mensen te begeleiden rond woon-en energievragen/problemen
- Het opzetten van wijkverbeteringstrajecten en collectieve wijkrenovaties om inwoners te begeleiden en ontzorgen in isolatie en duurzame renovaties.
- Verder bestuderen van uitkoppeling restwarmte Arcelor Mittal op voorwaarde dat de afname van ‘groene warmte’ goedkoper is dan de ‘fossiele alternatieven’ voor onze inwoners
- Verder onze CO2-uitstoot verlagen door ons gemeentelijk patrimonium energie-efficiënter te maken door middel van ‘no regret-maatregelen’ die zichzelf terugverdienen en investeren in de elektrificatie van ons wagenpark
- Verdere opwekking van zonne-energie op gemeentelijke daken, via burgerparticipatie
- De voltooiing van de ‘verLEDding’ van onze openbare verlichting.
- Verderzetten van boomplant-en schenkacties voor onze inwoners.
- Heraanplant van bomen in meerdere straten met aangepaste boomsoorten. Plaatsen van boomkorven in de herfst.
- Verdere inzet op kernversterking waar mogelijk en dus niet langer aansnijden van woonuitbreidingsgebieden, tenzij voor de aangroei van bos, met mogelijke inplanting van een geboortebos. Concreet willen we het perceel aan ‘Groene Briel’ volledig bebossen.
- De ontwikkeling van het koppelingsgebied Zelzate-Zuid rondom de Armand Segherssite als nieuwe groene long, met volkstuintjes voor geïnteresseerde inwoners.
- Het ontharden van het openbaar domein waar mogelijk, rekening houdend met toegankelijkheid, voor betere waterbuffering en infiltratie.
- De verdere groene herinrichting van onze gemeentelijke begraafplaats als discrete en aantrekkelijke oase van rust en bezinning.
- Minder fijn stof in de lucht: handhaven van de gemeentelijke begeleidingscommissie voor Rain Carbon en Arcelor Mittal.
Toelichting
Meer achtergrondinformatie
We hebben een klimaatactieplan en een klimaatadaptatieplan aangenomen de afgelopen bestuursperiode. Dit kadert in het afsluiten van het burgemeestersconvenant om tegen 2030 40% minder C02 ( ten opzichte van uitstoot 2011) uit te stoten en onze gemeente weerbaar en robuust te maken tegen de gevolgen van de klimaatopwarming.
We tekenden ook in op het Vlaamse LEKP ( Lokaal Energie-en KlimaatPact 1.0, 2.0 en 2.1 ) om in te zetten op 4 werven: vergroening, betere waterhuishouding, energiebesparing en duurzame mobiliteit. We gaan hier mee het engagement aan om Europa klimaatneutraal te maken in 2050 (Green Deal)
We hebben op al die werven mooie resultaten geboekt. Zo hebben we netto een 5000 tal bomen aangeplant ( 3500 met de Vlaamse Landmaatschappij nabij de site Zelzate-Zuid, een 1000 tal bomen weggeschonken aan inwoners en een 500 tal in eigen beheer, met onder meer de heraanplant van straatbomen in tal van wijken ). Verdere vergroening en bebossing zal noodzakelijk zijn om ons weerbaar te maken tegen ‘hitte-stress’ door de klimaatverandering. Meer bomen zorgen voor verkoeling, CO2-opname en filtering van fijn stof. Naast fysieke gezondheid bevorderen ze ook de mentale gezondheid, want bomen maken mensen gelukkiger.
We hebben een aantal openbare ruimtes onthard waar mogelijk en bepaalde parkings heraangelegd met grasdallen die waterdoorlatend zijn( vb. parking Bloemenboslaan ) en we moedigden onze burgers aan om te investeren in regenwatertonnen met een gemeentelijk subsidiereglement.
Daarnaast hebben we een hoge rioleringsgraad met gescheiden stelsel wat waterbuffering toelaat en zo wateroverlast tegengaat. Bij bemalingen leggen we ook bijzondere voorwaarden op om grondwater niet zomaar te lozen op de riolering.
Door het investeren in fietspaden ( zoals fietspad van Suikerkaai naar Broeder Leopoldstraat richting Armand Segherscomplex ) en het inrichten van fietsstraten stimuleren we de verduurzaming van onze verplaatsingen. We hebben ook ingetekend op 2 elektrische deelwagens en breiden onze laadpaalcapaciteit uit over heel de de gemeente.
Voor de energiebesparing blijven we verder investeren in energie-besparende maatregelen bij onze gemeentelijke gebouwen. Daarnaast hebben we met de klimaat-en energiemobiel al 3 wijken doorgelicht met warmtescans en hebben we 50 Zelzatenaren kunnen aanmelden bij groepsaankopen voor energiebesparende ingrepen. We gaan op dit elan verder met wijkverbeteringscontracten in de toekomst.
We zetten ook het onderzoek verder naar de mogelijke uitkoppeling van restwarmte via Arcelor Mittal naar Zelzate om gezinnen duurzamer te verwarmen, op voorwaarde dat de afnameprijs goedkoper is dan de huidige fossiele brandstoffen. Een EU-subsidie van 315.000 euro werd mee door de gemeente als partner goedgekeurd om een toekomstig tracé verder te bestuderen.
Het opwekken van hernieuwbare energie via zonnepanelen op gemeentelijke daken willen we graag uitbreiden met burgerparticipatie, maar voor windturbines hebben we een ‘moratorium’ ingesteld omwille van de draagkracht en leefbaarheid van de gemeente.
Volgens de recentste rapportering van het LEKP-portaal, boeken we sinds 2019 als gemeente al een vermindering van 40% CO-uitstoot, door al de maatregelen die we de voorbije jaren via onze gebouwen en diensten hebben geïmplementeerd.
We willen uiteraard al deze inspanningen verder zetten, maar er zal meer moeten gebeuren om Europa, België, Vlaanderen en Zelzate klimaatneutraal te maken tegen 2050. Daarbij rekenen we op een publieke investeringsbank van de hogere overheden om renovatierecht ( geen plicht ) mogelijk te maken voor mensen die wel willen, maar niet kunnen.
Via een ‘derdebetalersregeling’ worden de kosten van energiebesparende maatregelen voorgeschoten, waarna de investering met de energiebesparing renteloos kan worden terugbetaald door de burgers. Dat is een sociaal klimaatbeleid.
Voor het behalen van de CO2-uitstoot doelstellingen zullen we ook moeten kijken naar de grootste vervuilers om inspanningen te doen ( niet in het minst de fossiele industrie ), want zij zijn verantwoordelijk voor het grootste ( historische ) aandeel van CO2 in de atmosfeer. We hebben dus bindende uitstootnormen nodig die wettelijk verankerd zijn, en geen zwendel in emissie-kredieten of CO2-rechten.
Wij willen een sterk en fijnmaziger openbaar vervoer. 5000 bushaltes schrappen in Vlaanderen en dan mensen doen betalen omdat zich met een diesel-of benzinewagen moeten verplaatsen van en naar hun werk is onrechtvaardig en asociaal. In Zelzate blijven we daarom mee ijveren voor het herstel van de 55S-sneldienst van en naar Gent en voor de komst van personenvervoer per spoor.