Een mondiale en solidaire gemeente
De gemeente Zelzate herbergt heel wat nationaliteiten en staat in verbinding met de rest van de wereld dankzij de mondialisering van onze relaties, communicatie en handelsbetrekkingen wereldwijd. Er is de verbroedering met tal van gemeenten in de Europese Unie, maar er is ook ons engagement voor een apartheidsvrije wereld - Zelzate ‘apartheidsvrij’ - en onze toewijding aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s).
Wat wij willen
1. We worden een Fair-trade-gemeente
Meer achtergrondinformatie
- Het gemeentebestuur ziet er op toe dat het enkel producten van eerlijke handel of duurzame, lokale landbouw consumeert, koopt of verkoopt.
We engageren ons om het label ‘fair trade’ gemeente te behalen en richten een ‘mondiale adviesraad’ op - We richten 2 maal per jaar een ‘faire markt’ in op de Grote Markt en op het Groenplein in samenwerking met het middenveld en betrekken daarbij lokale handelaars die hun korte-keten-producten kunnen verkopen.
We gaan het gesprek aan met Oxfam voor de vestiging van een wereldwinkel in de gemeente.
2. We investeren verder in mondiaal burgerschap
Meer achtergrondinformatie
- We promoten ‘mondiaal burgerschap’ via de scholen en richten via de bibliotheek en het cultuurhuis lezingen en interactieve avonden in, verzorgd door middenveldorganisaties, om inzicht in de onrechtvaardigheid en ongelijkheid in de wereld te verhogen.
- We blijven de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN in de kijker zetten en koppelen daar concrete acties en activiteiten aan om het bewustzijn te verhogen en duurzaam en solidair gedrag aan te moedigen.
- We vernoemen een plein of toekomstige straat naar Patrice Lumumba, die het jaarboek van Zelzate tekende in 1958 en tevens de eerste democratisch verkozen premier werd van Congo, nadien vermoord met medewerking van de Belgische overheid.
- We schroeven het budget van internationale solidaritei’ in onze gemeente op om bij humanitaire rampen zoals bij de aardbeving in Turkije/Syrië of voor de steun van oorlogsslachtoffers een bijdrage te kunnen leveren in verhouding tot ons inwonersaantal. Dit creëert verbondenheid, empathie en betrokkenheid.
3. Zelzate als ambassadeur van vrede, internationaal recht en mensenrechten
Meer achtergrondinformatie
- Zelzate blijft lid van de campagne ‘apartheidsvrije zone’ waarbij het op geen enkele manier medeplichtig wil zijn aan het financieren en (onrechtstreeks) steunen van regimes zoals Israël die gebied bezetten, koloniseren en Palestijnen onderwerpen aan ‘apartheid’. We betuigen hiermee solidariteit met het Palestijnse volk en respect voor het internationaal recht en we hijsen naast de Oekraïense vlag ook de Palestijnse vlag voor het gemeentehuis.
- Zelzate blijft bijdragen aan een wereld zonder oorlog. Het veroordeelt de schendingen van het internationaal recht door het Poetin-regime en het Israëlisch regime, want het veroorzaakt economische instabiliteit, vluchtelingenstromen en (vermijdbaar) menselijk leed. We willen het inzicht en achtergrond van deze regionale brandhaarden aan de rand van Europa verhogen en bijdragen tot een staakt-het-vuren en duurzame vrede in beide regio’s.
- We worden lid van de 8 mei - coalitie en ijveren zo mee voor het terug herstellen van 8 mei als een Belgische wettelijke feestdag, waar we het einde van het fascisme vieren en onze Zelzaatse verzetshelden in ere blijven herstellen.
- Zelzate huldigt het internationaal recht en de VN, en wil het ‘mayors for peace’ - lidmaatschap meer in de verf zetten door naast de gebruikelijke herdenkings-en herinneringsplechtigheden rond WOI en WOII, tevens een ‘vredesweek’ te organiseren waar de VN en de universele verklaring van de rechten van de mens centraal staan.
Toelichting
Meer achtergrondinformatie
Elk jaar opnieuw wordt een ‘duurzame held’ genomineerd en in de bloemetjes gezet. Dat zijn organisaties, instanties, verenigingen, personen die op hun manier deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in Zelzate mee helpen realiseren. Van emancipatie van mensen in armoede (Vb. SAAMO) tot een duurzame leefomgeving (vb. Propere Pioniers)
Om wereldburgerschap, internationale solidariteit en duurzaamheid te promoten werd in 2021 een heuse mondiale week georganiseerd, waarna we als gemeentebestuur een certificaat behaalden als ‘mondiale gemeente’ in het volbrengen van de 10 mondiale uitdagingen.
We verruimen hiermee ons perspectief en stellen internationale solidariteit, wereldburgerschap, klimaatdoelstellingen en respect voor mensenrechten en internationaal recht centraal in onze blik naar buiten.
Met de PVDA willen we dat Zelzate haar steentje blijft bijdragen, want we maken ook deel uit van deze wereldbol. We hopen hiermee bewustzijn te verhogen en aan te zetten tot duurzaam en solidair gedrag ten aanzien van het globale Zuiden en de hele planeet aarde tout court.
We steunden de slachtoffers van natuurrampen in andere landen (aardbeving Syrië en Turkije). We vingen oorlogsslachtoffers op uit Oekraïne en we ontvingen de Palestijnse ambassadeur in het gemeentehuis.
Jammer genoeg leven we nog niet in een wereld vrij van oorlog, onrecht, kolonisatie en apartheid. We lieten de Vredesvlag en de vlag van Oekraïne wapperen om een boodschap van de-escalatie, vrede en internationale rechtvaardigheid te beklemtonen en lieten 2 moties in de gemeenteraad stemmen voor een ‘staakt-het-vuren’ in Gaza en de veroordeling van Rusland om diens agressie in Oekraïne stop te zetten.
We werden ook lid van het ‘mayors for peace’- netwerk en hijsen elk jaar begin augustus de ‘mayors for peace’ - vlag om de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken en willen mee bijdragen aan bewustwording en gehele nucleaire ontwapening, te beginnen bij het laten ondertekenen van het verbodsverdrag op kernwapens door ons land.
Gemeenten en lokale besturen zijn niet geïsoleerd of afgescheiden van de rest van de planeet. Onze verbondenheid met de rest van de wereld is er dankzij de aanwezigheid van tal van Zelzatenaren van andere origine, onze ligging in een belangrijke haven-regio en de mondialisering van relaties op vlak van handel, samenwerking, migratie en communicatie.
Als gemeente zijn we reeds verbonden in een Europees verbroederingsverband met 4 andere gemeenten in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Italië, en tal van andere (intercommunale) samenwerkingsverbanden, maar onze connectie met de rest van de wereld proberen we verder te verbreden en uit te diepen gezien de mondiale uitdagingen van de 21e eeuw ook de onze zijn.
Duurzame en faire handel, ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN), klimaatdoelstellingen, ongelijkheid, oorlog en schendingen van het internationaal recht of mensenrechten, maken van ons wereldburgers in ons gedrag en onze (re)acties. We kunnen wel degelijk het verschil maken.
Lokale besturen zoals Zelzate dragen bij tot bewustwording en nemen acties in de richting van de VN-doelstellingen, als het gaat om sociale grondrechten of zorg voor ons leefmilieu.
We verlenen als openbaar bestuur geen medewerking aan de schending van internationaal recht of mensenrechten, en weren bedrijven en instanties die medeplichtig zijn aan apartheid en kolonisatie uit aanbestedingen voor overheidsopdrachten.
Als faire gemeente trachten we maximaal mogelijk producten aan te kopen en te verkopen die van eerlijke en duurzame handel afkomstig zijn en we promoten korte-keten producten van onze handelaars en boeren via ‘koop fair en lokaal’-campagnes.
Duurzaamheid en respect voor arbeids-en mensenrechten wereldwijd bereik je ook door samenwerkingen aan te gaan met het middenveld om ons inzicht en bewustzijn rond ongelijke handels-en machtsverhoudingen te verhogen en stappen te zetten richting een duurzamere en rechtvaardige wereldorde.
We zetten verdere stappen om ons budget voor internationale solidariteit en humanitaire hulp te verhogen, maar hebben ook nood aan een mondiale adviesraad en de eventuele komst van een ‘wereldwinkel’ om Zelzate meer vertrouwd te maken met mondiale thema’s en problematieken.
Tenslotte is het belangrijk om onze gemeente te blijven zien als plek waar verzetslieden tijdens WOII zich dapper hebben verzet tegen de fascistische barbarij en mee hun leven hebben gegeven om een wereld van democratie, vrijheid en universele mensenrechten tot stand te brengen.
Nooit meer Oorlog. Leve de Vrede, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de VN.
Herinneringsplechtigheden- en educatie naar aanleiding van einde WOI en WOII staan voor de PVDA daarom in het teken van vrede, verdraagzaamheid, democratie, universele mensenrechten en sociale grondrechten.