Zelzate een gezonde gemeente
Gezondheid is meer dan genezende zorg - het is ook preventie en streven naar een gezonde leefomgeving. Een gezonde gemeente biedt naast een goed gezondheidsnet ook de kans om te leven in een gezonde omgeving. In Zelzate willen we dat de meest gezonde keuze ook de meest gemakkelijke keuze wordt.
Wat wij willen
1. Gezondheid krijgt haar plaats in het Zelzaatse beleid
- Gezondheid krijgt een duidelijke plaats in het meerjarenplan van Zelzate.
- Het aspect 'gezondheid' wordt in alle beslissingen meegenomen
- We richten een gezondheidsadviesraad op van professionals en geïnteresseerde burgers die lokale gezondheidsacties- en projecten uitwerkt en trekt, en voor draagvlak zorgt.
Meer achtergrondinformatie
Gezondheid krijgt een duidelijke plaats in het meerjarenplan van Zelzate.
De gemeente heeft aandacht voor ‘Health in all policies’: in de verschillende beleidsdomeinen wordt het aspect ‘gezondheid’ meegenomen in beslissingen en acties.
De oprichting van een gezondheidsadviesraad van professionals en geïnteresseerde burgers die lokale gezondheidsacties- en projecten uitwerkt en trekt, en voor draagvlak zorgt. Dit gebeurt in samenwerking met bovenlokale partners die methodieken aanreiken (Vlaams Instituut Gezond Leven; het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)) Voor de concrete realisatie van acties is er de ondersteuning van (Lokaal GezondheidsOverleg LOGO) waarvan gemeente Zelzate bijdragend lid is (0,25euro/inwoner).
2. We zetten in op toegankelijkheid van zorg
- We stellen voor dat de Zelzatenaar ook bij de gemeente terecht kan voor hulp om een arts te vinden.
- We onderhandelen met de polikliniek van AZ Sint-Lucas om meer spreekuren bij geconventioneerde specialisten te voorzien.
- We steunen initiatieven zoals Breed Onthaal, die samenwerking tussen zorgverleners promoot en de zorg toegankelijker maakt.
Meer achtergrondinformatie
In België is een nijpend artsentekort. Ook in Zelzate vinden inwoners soms nog moeilijk een huisarts. De PVDA stelt voor dat inwoners ook terecht kunnen bij de gemeente waar een medewerker mensen helpt om een huisarts te vinden. Daarnaast kan de gemeente het aantrekken van zorgverleners uit de eerste lijn ondersteunen door het wegwerken van eventuele drempels, bijvoorbeeld de zoektocht naar een geschikte locatie. Het structurele huisartsentekort in heel Vlaanderen kunnen wij als gemeente helaas niet oplossen. De numerus clausus – de beperking op het aantal rizivnummers om als arts te mogen werken – is totaal onlogisch als er zo’n tekort is aan artsen. Het ingangsexamen voor de studies geneeskunde is een onnodige rem die we kunnen opheffen. We moeten net meer studenten motiveren om voor de opleiding tot huisarts te kiezen, met het vooruitzicht op goede werkomstandigheden in multidisciplinaire teams.
PVDA streeft ook na dat de tweede lijn op Zelzaats grondgebied zoveel mogelijk toegankelijk en betaalbaar is. Zo willen wij dat het gemeentebestuur onderhandelt met de polikliniek van AZ Sint-Lucas, die immers gebruik kan maken van gronden van de gemeente, om meer spreekuren bij geconventioneerde specialisten aan te bieden.
Initiatieven in Zelzate die de zowel samenwerking tussen zorgverleners versterken, maar ook voor de burgers drempels verlagen voor de toegang tot de juiste zorg willen we ondersteunen waar mogelijk. Zo is er het Breed Onthaal waar mensen met allerlei vragen terechtkunnen, om ze dan verder te helpen via de juiste instanties.
3. Voorkomen is beter dan genezen: we zetten in op preventie
- We stimuleren en ondersteunen preventieprojecten, zoals de preventiecaravan van Geneeskunde voor het Volk.
- We stimuleren en ondersteunen laagdrempelige bewegingsinitiatieven ter preventie van hartfalen en allerlei andere kwalen.
- We maken werk van gezondheidseducatie-en sensibilisering
Meer achtergrondinformatie
Preventieprojecten stimuleren en ondersteunen. Zo is er de preventiecaravan van Geneeskunde voor het Volk, die zich verplaatst doorheen Zelzate om preventie dichtbij de mensen te brengen. Samenwerking tussen verschillende partners (bijvoorbeeld scholen en zorgverleners) om te werken rond preventie komt de bewoners ten goede.
De afgelopen bestuursperiode investeerden we in het aanbrengen van 5 AED-toestellen (automatische elektrische defibrillator) aan 5 publieke gebouwen, maar de beste preventie voor hartfalen is nog steeds voldoende beweging. We stimuleren en ondersteunen daarom laagdrempelige bewegingsinitiatieven op frequente basis in elke wijk, zoals het ‘fietselen’ van Geneeskunde Voor het Volk, ‘start to run’ -campagne en/of de ‘10.000-stappen’-campagne van de sportdienst (Multimove en bewegingsroutes)
We maken werk van gezondheidseducatie-en sensibilisering en organiseren sessies ‘reanimatie’ in samenwerking met welzijns-en gezondheidspartners in de gemeente.
4. We zetten in op een gezonde publieke ruimte
- Een vlotte en groene mobiliteit zorgt voor minder luchtverontreiniging, geluidsbelasting en verkeersdruk.
- Vergroening van de openbare ruimte zorgt voor verkoeling, gezondere lucht en minder stress.
Meer achtergrondinformatie
Werken aan een gezonde publieke ruimte in samenwerking met middenveldorganisaties en bewoners. Meer plaats voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer zorgen voor minder luchtverontreiniging, geluidsbelasting en verkeersdruk. Veilig verkeer, betere voetpaden, veiligheidsgevoel, overlast en zwerfvuil aanpakken dragen allemaal bij tot een gezonde publieke ruimte. Hierin zijn alle beleidsdomeinen van de gemeente betrokken.
De publieke ruimte nodigt uit tot ontmoeting, buurtactiviteiten en ontspanning
Gezonde publieke ruimte vergt een verdere vergroening van de gemeente. Onze dichtbebouwde woonkernen zullen door de klimaatverandering hitte-eilanden worden. Aangeplante bomen en struiken zorgt voor verkoeling, gezondere lucht en minder stress. De gemeente heeft aandacht voor biodiversiteit via beplanting en kleine natuurelementen in de gemeente en via een aangepast maai- en bermbeheer.
Toelichting
Meer achtergrondinformatie
Gezondheid is een mensenrecht en moet vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Zonder drempels, zonder angst voor het financiële kostenplaatje en vlot bereikbaar voor alle Zelzatenaren. Met de huisartsenpraktijk van Geneeskunde voor het Volk zet de PVDA ‘gezondheid als mensenrecht’ in de praktijk om.
Bij PVDA staat eerstelijnszorg dicht bij de inwoners en is ze goed uitgebouwd. Bij ons staat preventie voorop omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen en hebben we oog voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Wij gaan voor een zorg waarbij niemand uit de boot valt, een eerstelijnsgezondheidszorg zonder financiële drempels. Wij zetten onze schouders onder een warme menselijke zorg.
In de strijd voor een betere omvorming van R4WO, organiseerde Geneeskunde voor Het Volk een webinar rond de gezondheidseffecten van geluid en fijn stof op de omwonenden. Honderden Zelzatenaren bekeken dit webinar, wat bijdroeg tot een hoger bewustzijn en de overtuiging dat het plan van AWV moest vervangen worden door een tracé dat meer rekening hield met de gezondheid van de omwonenden en de Zelzatenaar: “Onze kinderen gezond, R4 maximaal onder de grond”
Het project ‘gezond wonen in Debbautshoek’ - een samenwerking tussen SAAMO en lokaal bestuur Zelzate - is voor PVDA illustratief. Het creëerde in samenspraak met de bewoners meer aantrekkelijke publieke ruimte met meer recreatie, groen en speeltuigen en zette een campagne op om het binnenhuismilieu te verbeteren.
Als gemeente bouwen we dus verder aan een gezondheidsbeleid dat niet alleen de curatieve zorg in beschouwing neemt, maar ook preventieve zorg door in te werken op gunstige omgevingsfactoren die het fysieke en mentaal welzijn bevorderen.