Een democratische gemeente met echte inspraak
Democratie is meer dan een bolletje kleuren om de 4,5 of 6 jaar. Democratie is een werkwoord dat actief beoefend wordt op alle niveaus in de samenleving. Dat is ook het geval in Zelzate. Met de PVDA willen we de inspraak in de gemeente nog verder uitdiepen en verbreden.
Wat wij willen
1. Transparante communicatie en informatie voor de burger
Meer achtergrondinformatie
We blijven inzetten op heldere en eenvoudige communicatie over de keuzes en limieten van het bestuur en verschaffen uitleg waar nodig om inzicht te krijgen in het beslissingsproces en de rol van het gemeentebestuur en andere instanties actief op het grondgebied.
De openbaarheid van bestuur wordt maximaal gewaarborgd en de bestuurders leggen rechtstreeks verantwoording af via de streaming van de gemeenteraden, de notulen van de colleges en via een aparte FB-pagina van het lokaal bestuur.
De mandaten van de lokale bestuurders, overeenkomstige (onkonsten)vergoedingen en bezoldigingen worden gepubliceerd op de gemeentelijke website om alle schijn van belangenvermenging of politieke zelfbediening te vermijden.
We publiceren jaarlijks een rapport met alle (informatie)vragen die gesteld werden door inwoners met de bijbehorende antwoorden
2. Democratie van onderuit: inspraak en participatie
Meer achtergrondinformatie
We willen onze bestaande adviesraden opwaarderen en initiatiefrecht geven om bepaalde adviezen of voorstellen rechtstreeks te kunnen agenderen op de gemeenteraad ter bespreking.
We blijven het ‘half uurtje’ van de burgers op de gemeenteraad en hun informatierecht promoten en burgers aanzetten om hun grieven/bezorgdheden/vragen en eisen zoveel mogelijk publiek kenbaar te maken.
Actieve deelname aan het beleid via wijkraden. We zien de wijkraden als een wisselwerking/transmissie tussen bevolking en bestuur.
Er wordt een tussentijdse balans opgemaakt van het beleid en het schepencollege na drie jaar. Er volgt een grote evaluatie na zes jaar. Het college stelt haar realisaties en plannen voor aan de bevolking.
3. Democratie voor en met de bevolking: referenda en sociale actie
Meer achtergrondinformatie
Sommige beslissingen zijn te belangrijk en ver-strekkend om enkel en alleen aan een verkozen lokaal bestuur over te laten (vb. plannen R4, eventuele fusie). We voeren daarom het gemeentelijk referendum in, wat op initiatief van het lokaal bestuur kan georganiseerd worden, maar ook op initiatief van de inwoners van zodra zij 1000 handtekeningen weten in te zamelen. De uitslag van het referendum is ook bindend voor het lokaal bestuur.
‘Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht.’ Van zodra referenda worden georganiseerd, zal het lokaal bestuur op geregelde tijdstippen hoorzittingen organiseren opdat inwoners zich kunnen informeren over deze of gene keuze, alvorens ‘Ja’ of ‘Nee’ te stemmen.
Het middenveld en/of lokale actiegroepen kunnen op eigen initiatief of op initiatief van het bestuur altijd gehoord en geconsulteerd worden alvorens standpunten of beslissingen rond belangrijke dossiers worden genomen.
Het verdedigen en opkomen voor de belangen van de Zelzaatse bevolking naar hogere instanties en overheden, veronderstelt ook dat een bestuur ten alle tijde de samenwerking aangaat met actiegroepen, lokale burgerbewegingen of het middenveld om gezamenlijk actie te voeren en druk te zetten in het belang van de Zelzatenaar.
Toelichting
Meer achtergrondinformatie
We leven met 13.500 inwoners samen. De toekomst van onze gemeente is niet alleen een zaak van burgemeester en schepenen, maar van ons allemaal. Inspraak en participatie verbeteren het samenleven en creëren draagvlak voor het beleid. Ze zijn essentieel, want iedereen moet meetellen en ook het gevoel krijgen dat men meetelt.
Het organiseren van inspraak, beleidsparticipatie, adviesraden, hoorzittingen en een goed en transparant communicatiebeleid zijn allemaal onderdelen van een gezonde democratische werking van onze gemeente.
We communiceren openlijk over alle beslissingen en we maken het inkomen en vermogen van alle gemeentelijke bestuurders bekend. We vermijden hiermee belangenvermenging en sluiten de draaideur tussen openbare en private mandaten.
Er zijn onze vaste adviesraden en de creatie van 2 adviesraden de afgelopen 5 jaar (kindergemeenteraad en adviesraad dierenwelzijn), de vele hoorzittingen die we organiseerden voor verschillende buurten en wijken, de opwaardering van onze adviesraden en de heldere communicatie via ons nieuwe infoblad ZoZelzate en sociale media.
Een aantal zaken die vooropgesteld waren in het bestuursakkoord van 2019 zijn jammer genoeg nog niet op poten gezet en op punt gesteld. Met de PVDA blijven we graag op koers om de democratie en de inspraak in de gemeente verder uit te diepen en te verbreden.
Het lokaal bestuur kreeg ten opzichte van de vorige bestuursperiode, via cijfers van de gemeentemonitor, beduidend betere beoordelingen op vlak van vertrouwen, transparantie, tevredenheid en consultatie van de inwoners.
Dit bewijst dat het organiseren van inspraak, ondanks het tijdrovend karakter, duurzame keuzes, draagvlak en vertrouwen in de hand werkt.
Een eerste noodzakelijke en cruciale voorwaarde voor betrokkenheid van de burgers, is dus transparante verantwoording van het beleid en een maximale openbaarheid van bestuur.
Bestuurders zijn rechtstreeks aanspreekbaar, laagdrempelig, communiceren helder en leggen verantwoording af voor hun keuzes. Inzicht verkrijgen in de limieten en de rol van een gemeentebestuur is cruciaal om draagvlak te creëren. Heldere informatieverstrekking en onderbouwde communicatie werken eveneens het vertrouwen in de hand.
De bestuurders geven het goede voorbeeld en bewijzen keer op keer hun integriteit door volkomen transparant te zijn over hun mandaten,verdiensten en (onkonsten)vergoedingen.
Democratie is meer dan een verkozen bestuur dat om de zoveel jaar wordt beloond of afgestraft wordt. Het is een proces dat voor, met en tussen de bevolking vorm moet krijgen. Een bestuur alleen heeft de waarheid niet in pacht, of kan zich onmogelijk in de plaats stellen van 13.500 inwoners wanneer cruciale en ingrijpende keuzes voorliggen.
Er zijn de (wettelijk verplichte) adviesraden en gemeentelijke inspraakmomenten, zoals hoorzittingen, het informatierecht of het half uurtje van de burger, dat we blijven promoten en koesteren, maar daarnaast hebben we ook nood aan inspraak op wijkniveau, want inwoners zijn het best geplaatst om te weten wat de noden zijn van hun buurt of wijk. Wanneer burgers betrokken worden, zal het geloof en het vertrouwen in de democratie ook groeien en zal men zelf ook het gevoel hebben erbij te horen.
Referenda en sociale actie zijn eveneens belangrijke democratische instrumenten die we lokaal volop willen laten spelen. Het middenveld en lokale actiegroepen van onderuit zijn belangrijke partners om gezamenlijk met het bestuur op te komen voor de belangen van de Zelzatenaar en om gunstige krachtsverhoudingen uit te bouwen ten opzichte van hogere instanties of overheden die nauwelijks of geen rekening (willen) houden met de belangen van de gemeente en de Zelzatenaar.
Daarnaast willen we een politieke publieke cultuur ontwikkelen waarin onze inwoners op eigen initiatief of op initiatief van het bestuur worden uitgenodigd om een standpunt in te nemen over belangrijke en ingrijpende thema’s met een grote impact op de Zelzatenaar. We geven letterlijk de beslissingsmacht terug aan de bevolking en we koppelen hier hoorzittingen-en voorlichtingscampagnes aan opdat iedereen een onderbouwde en voldragen beslissing kan nemen.